Cilt: 5 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nün uluslararası hakemli dergisidir. Dergi sosyal politika, sosyal hizmet ve sosyal hizmet disiplini ile bağlantılı diğer sosyal bilim alanlarına ve mesleki uygulamalara ilişkin araştırma, derleme ve vaka sunumu makalelerin yayınlanmasını amaçlamaktadır.

Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi,, Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış makaleleri kabul etmektedir. Dergi, Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez yayın yapan, açık erişimli bir dergidir. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilecek makaleler genel olarak sosyal politika, sosyal hizmet ve sosyal hizmet uygulama alanlarıyla ilgili olmalıdır. Spesifik olarak ise konular sosyal hizmet perspektifiyle ele alınacak diğer sosyal alanlar ve sorunlarla ilgili olmalıdır. (Örn: Adalet, aile, çalışma yaşamı, çalışma ve sosyal güvenlik, çocuk, eğitim, engellilik, gençlik, göç, HIV-AIDS, insan hakları, işsizlik, kadın, klinik sosyal hizmet, madde bağımlılığı, psikiyatrik sosyal hizmet, tıbbi sosyal hizmet, okul sosyal hizmeti, sağlık, sivil toplum, sosyal adalet, sosyal politika, sosyal refah, suçluluk, yaşlılık, yoksulluk ve benzeri konular.)

  • Dergide sosyal bilimler alanlarında Türkçe ve İngilizce yazılan çalışmalar yayımlanır. Her iki dilde de özetin eklenmesi zorunludur.
  • Dergiye gönderilen yazılar, daha önce yayınlanmamış veya bir başka dergiye yayın için gönderilmemiş olmalıdır.
  • İlgili editör gerekli gördüğü yazım düzeltmelerini kendisi yapabilir. Yine yabancı bir dilde yazılan özeti ilgili editör gerekli görmesi durumunda düzeltebilir.
  • Çalışmanın başına, 200 sözcükten fazla olmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce Özet ve her iki dilde de 5 kelimeyi aşmayacak Anahtar kelimeler konulmalıdır.
  • Yazılarda yazarı çağrıştıracak (ad, soyad, adres vb) hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Bu bilgiler editöre not olarak iletilmelidir.
  • Yazarla ilgili bilgi editör tarafından makale kabul edildiğinde eklenecektir.
  • Yazıların bütün hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.
  • Gönderilecek bilimsel çalışmaların kaynakça dahil minimum 4000, maksimum 9000 kelime aralığında olması önerilir.
  • Dergide yayımlanacak makaleler iThenticate benzerlik/intihal taramasından geçirilmektedir. Benzerlik/intihal oranı %10’un üzerinde olan makaleler incelenmeye alınmamaktadır.

APA
Makalelerin alıntıları ve kaynakçası APA kaynak gösterme esaslarına göre düzenlenmiş olmalıdır.

BİÇİM
Sayfa yapısı; soldan 3, sağdan 2, alttan ve üstten 2,5cm aralıkta olmalıdır. Genel olarak Calibri yazı tipi 11 punto büyüklüğünde kullanılmalı ve satır aralığı 1,5 olmalıdır. Tablolarda ve grafiklerde ise tek satır aralığı 10 punto kullanılmalıdır Yazar(lar), adını soyadını baş harfleri büyük olacak şekilde yazmalı ve hemen altında unvanı, kurumu, bölümü ve mail adresi ve ORCID numarasını yazmalıdır. Blok alıntı yapıldığında alıntının tamamı bir tab (1,25cm) içeride olmalıdır. Alıntıyı bitirildiğinde kaynak verilmelidir (Yazar, yıl).

YAPI
APA stilinde metin bölümlere ayrılmıştır. Genel olarak ana bölümler sırasıyla:

Başlık
Özet/Abstract
Giriş
Yöntem
Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Araştırmaya İlişkin Etik Bilgiler
Araştırmacının Katkı Oranı
Çatışma Beyanı
Kaynakça
Ekler

olarak ayrılmıştır. BAŞLIK sola dayalı bir şekilde Türkçe tamamı büyük harf; İngilizce başlık ise yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılır. ÖZ/ABSTRACT Makalenin en az 150 en fazla 200 kelimeyi aşmayacak bir özeti (Türkçe ve İngilizce özet konur) bulunmalıdır. Özetin başlığının “ÖZ” ve “ABSTRACT” olarak konulması gerekmektedir. Ayrıca makale için en fazla 5 Türkçe (Anahtar Kelimeler) ve 5 İngilizce (Keywords) anahtar sözcüğe yer verilmelidir.

Araştırma Şablonu: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/25311

Derleme Şablonu: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/25312 

Olgu Sunumu Şablonu: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/25313


ARA BAŞLIKLAR

1. Düzey: Ortalanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük

2. Düzey: Sola yaslanmış, Kalın, Baş Harfleri Büyük Geri Kalanı Küçük

3. Düzey: Bir tab içeride, Kalın, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.

4. Düzey: Bir tab içeride, Kalın, İtalik, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.

5. Düzey: Bir paragraf içeride, İtalik, Başlığın yalnızca ilk harfi büyük geri kalanı küçük, sonunda nokta var.



ATIF (Yazı İçinde)

Metin içinde atıf farklı şekillerde yapılabilir:

Karacan (1998) … aktarmaktadır (s. 108).

…açmasıdır (Acar ve Baykara Acar, 2006).



Sosyal Politika ve Sosyal Hizmet Çalışmaları Dergisi olarak, metin içi atıflarda yazarların adları ve eserin yayım yılıyla beraber yazılması prensibini benimsiyoruz. Eğer kaynak sayfalardan oluşmuyorsa (örneğin internetten alınan bir yazıysa), atıf yapılan kısmın kaçıncı paragrafta yer aldığı (Yazar, Yıl, para. x) şeklinde belirtilmeli, x yerine paragrafın metindeki sırası yazılmalıdır.

  • Bu dergide gönderilen bilimsel yazılarda, başta COPE (Committee on Publication Ethics), TUBA ve TÜBİTAK olmak üzere editör ve yazarlar için ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınmaktadır. Dergide bu stardartlara uyan yazılar yayınlanır.
  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar ile kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar etik kurul izni gerektiren çalışmalar kapsamındadır.
  • Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
  • Değerlendirme sürecinde akademik ve etik ilkelere uygunsuzluk tespit edilirse çalışmaların, değerlendirme süreci derhal durdurularak ve gerekçeleri ile birlikte çalışma yazar(lar)ına iade edilir.
  • Dergi Yayın Kurulu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Dergi Yayın Sekretaryası dergiye sunulan tüm çalışmaların yayınlanmasına kadar gizlilik ve mahremiyetini sağlamakla yükümlüdür. Süreç boyunca çalışmalara lişkin sadece ilgili yazar(lar)a bilgi verilir.
  • Dergide değerlendirmeye alınan çalışmalar, çift kör hakem sistemi ile değerlendirililr. Hakem değerlendirmeleri arasında çelişen durumlarda veya yetersiz olması halinde Yayın Kurulu 3. bir hakem görüşüne başvurabilir.
  • Hakemler değerlendirmelerini yaparken etik ilkelere riayet etmekle yükümlüdür.
  • Hakemler, değerlendirmelerini objektif yapmalı ve değerlendirmelerinin yazar(lar)a yönelik kişisel eleştirilerden kaçınmalı ve odağına değerlendirmeye söz konusu olan çalışmayı almalıdır.
  • Dergide yayımlanacak çalışmalarla ilgili nihai karar Yayın Kuruluna aittir. Dergi, yayımlanmayan çalışmaların yazarlarına gerekçe sunmak zorunda değildir.
  • Yazarların, çalışmalarının aynısını ya da benzer bir araştırmayı birden fazla dergiye sunmaları etik değildir. Tespiti durumunda çalışma reddedilecektir.

Gerek başvuru sürecinde gerekse yayın sürecinin herhangi bir aşamasında ücret alınmamaktadır.